2013. június 20., csütörtök

Igaz, gyöngy


Igazgyöngyre leltünk
Igaz is, nem meséltünk még egy nagy kincsről, amire akadtunk kora tavasszal. Pedig bizony, fontos szerepe van a Freshka életében. Igazgyöngyöt találtunk, a szó szoros értelmében, sok kedves, lelkes asszonyt és egy alapítványt, akik azóta sok szépséget készítettek nekünk.
Andi már korábban megismerkedett L. Ritók Nórival, az Alapítvány vezetőjével egy társadalmi projektje kapcsán, de egy télen megjelent újságcikk keltette fel a figyelmünket, amiben Nóri egy kézműves projektjükről, a Suno-ról mesél, mert igazán addig nem is tudtuk, mivel foglalkoznak ott Berettyóújfaluban.

Több időpont egyeztetés után aztán vonatra szálltunk, és hosszas utazás után, nagy érdeklődéssel érkeztünk meg az Igazgyöngy főhadiszállására, ahol nagy szeretettel láttak minket. Mintha mindig is ismertük volna egymást.
Az első, ami megfogott minket, hogy minden apró hely tele van színes, vidám gyerekrajzokkal, festményekkel. A másik, hogy mindenki mosolyog, és látszik, hogy szívből és szívesen csinálja a munkáját. Rögtön tudtuk, hogy jó helyen járunk.

Az alapítványról
Az alapítvány munkája elsősorban a hátrányos helyzetű gyerekekre irányul. Az ő művészeti tehetséggondozásukat és felzárkóztatásukat tűzte ki céljául, de a sok év alatt a tevékenységük kibővült. Egy kis területen, Toldon komoly projektbe fogtak, hogy a mélyszegénységben élő családokon segíteni tudjanak. Nem csak a gyerekekkel, de a családokkal is foglalkoznak, és apró lépésekkel haladnak előre.  Elsősorban természetesen az a cél, hogy a gyerekek tanuljanak, és járjanak iskolába, sikereket érjenek el, és ezzel is segítsék a családjukat, másodsorban azonban a szülőket is igyekeznek bevonni az alapítvány munkájába. Sajnos nem tudtunk kilátogatni Toldra, de szívből ajánljuk a fenti linkeket, ahol annyi kép és írás árulkodik erről a munkáról!

itt egy szaporítás, ott egy fogyasztás


Előbújt a tanár
Az első személyes találkozásunk egyben egy műhelymunka is volt, ennek a képeit hoztuk nektek. Végigvettük a figurák elkészítésének titkait, és átvettük a fogásokat, jókat nevettünk, beszélgettünk, és a végén már kedves ismerősként váltunk el egymástól. Március óta sok-sok Fülöp és Fanni készült el Berettyóújfaluban. Bevallom, nekem ez a 3 órás intenzív tanítás nagyon jól esett. Eredeti szakmám történelemtanár, és nagyon hiányzott az érzés, amikor átadhatod, megoszthatod a tudásodat másokkal. Még ha a Freshka tényleg ki is tölti az életemet, ez akkor is valamilyen más varázs. Most viszont egyszerre végezhettem mindent, amit szeretek csinálni. Nem is kellett mondanom, Andi kívülről nézve is észrevette, mennyire megváltozott az arcom, és mennyire látszott rajtam, hogy imádom ezt csinálni. Tapasztalt csipke-horgolókkal volt dolgom, sok alapfogást nem is kellett megmutatni, de a figurák készítésénél is vannak speciális fogások, és ezeket el kell sajátítania mindenkinek. Jó volt tapasztalni, ahogy lépésről-lépésre elfogadtak, és a végén már mindenki tudta, mire gondolok, amikor azt mondom.... :)

Tündét gyorsan elfogadta a csapat

egymásnak is segítenek, mindig van mit tanulni a másiktól

Tünde L. Ritók Nórival és az Igazgyöngy csapattal valamint a frissen készült, felemás fülű Fülöp nyuszival :)
Az intenzív munka végén alig volt időm bekapni pár falatot, és már szaladtunk is a vonathoz, hogy hazaérjünk estére. Feltöltődve, és lelkesen értünk haza, és tudtuk, sikerült kihalásznunk nekünk is egy igazgyöngyöt!

A munka a legnagyobb ajándék
Nemrég újból találkoztam az Alapítvány munkatársaival, és egy újabb kis csapattal, akik beálltak a Freshka-horgolók körébe. Így mostantól már Zebulonék is az Igazgyöngynél készülhetnek!

Az Alapítvány honlapján van egy nagyon szép idézet a gyöngyhalászatról. Megismervén őket, biztosan tudjuk, hogy ők pont ilyen munkát végeznek a legnagyobb lelkesedéssel és odafigyeléssel.

Az ember olyan, mint a gyöngyhalász. Számtalanszor lemerül és keresi a gyöngyöt. De vajon hányszor találja meg? Hányszor merül hiába, hogy aztán üres kézzel jöjjön fel ismét? Fuldokolva, fogyó oxigénnel, reményvesztetten bukkan ismét a felszínre. Lemondana már, de nem képes rá. Valami vonzza őt a mélybe. Az igazgyöngy… Merül és merül, keres és kutat, eszméletvesztésig…” – Melissa Moretti: Igazgyöngy

Nagyon jó érzés és büszkeséggel tölt el minket, hogy egy kicsit most már mi is részesei lehetünk az Alapítvány munkájának. Jó látni, mennyire szívesen fogadják a munkát egy olyan helyen, ahol igazán szükség van rá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése